A kopaszodás

Zavar a kopaszodás?

A dús és egészséges haj ősidők óta a férfierő jelképe. Sajnos manapság sok férfi már harmincas, sőt akár már húszas éveiben is gondterhelten nézegeti a tükörben gyérülő hajkoronáját, a megjelenő kopasz foltot a fejtetőn vagy elöl kétoldalt parabolás (viccesen “Miki-egeres”) kopaszodásnak nevezett jelenséget.

Bár egyesek szerint a tarkopasz is lehet “szexi”, de legtöbben ezt mégis a korai öregedés jeleként élik meg. És valóban: ha ugyanazt az arcot dús hajjal vagy gyérülő hajjal mutatják meg az embereknek, akkor az előbbit rendre fiatalabbnak ítélik meg.

Egyáltalán nem ritka, hogy a kopaszodás miatt csökken a férfiak önbizalma, kevésbé vonzónak ítélik meg saját megjelenésüket, sőt kisebbrendűségi érzés is kialakulhat bennük. Hiszen a lélekben fiatal emberre egy kopaszodó úriember néz vissza a tükörből… kit ne zavarna ez? Ki ne szeretne ez ellen tenni valamit?

Mik a kopaszodás okai?

Mindenkinél más-más egyéni okok állhatnak a kopaszodás háttérben, melyek lehetnek testiek és lelkiek is. Ha valaki még fiatal és a hajhullás is hirtelen jelentkezik, akkor indokolt egy belgyógyászati és bőrgyógyászati kivizsgálás, hiszen itt a legnagyobb az esély, hogy valamilyen anyagcsere-zavar vagy betegség van a háttérben. Ezeket gyógysamponnal, étrendkiegészítőkkel, gyógyszerekkel vagy életmódváltással esetleg vissza lehet fordítani.

Mi a férfias típusú kopaszodás?

Ha a hajritkulás fokozatosan, mondhatni “lopakodva” történik, illetve ha az apa vagy bármelyik ágon a nagyapák, dédnagyapák is hasonlóan kopaszodtak, akkor az ok szinte biztosan férfias típusú kopaszodás (androgén alopécia), mely örökletes, genetikai eredetű.

A férfiasság egyik jelképének számító hajkorona eltűnését ironikus módon egy férfi szteroid-hormon,  a DHT túltengése okozza, mely fokozatosan elsorvasztja a fejtetőn lévő hajhagymákat.

Mit lehet tenni a kopaszodás ellen?

A kopaszodás ellen többféle “házi praktikát” is be lehet vetni az “átfésüléstől” kezdve a folyamatos sapka vagy kalapviselésig – vagy éppen “előre is lehet menekülni” és bevetni a nullás gépet. Mondani sem kell, hogy ezek nem igazi megoldások…

Samponok és tabletták

Sajnos azt el kell fogadni, hogy előrehaladott férfias típusú kopaszodás esetén már nincs az a gyógysampon, hajnövesztő szer vagy étrend kiegészítő, ami olyan mértékben tudná visszafordítani a folyamatot, ahogy azt a férfiak a lelkük mélyén szeretnék. Sőt, legtöbbször – a leapadt pénztárcán kívül – legtöbbször semmilyen látható eredményt nem tudnak felmutatni.

A kopaszodás okával tehát nem tudunk mit tenni, de a nyomait viszont el lehet fedni, erre több bevált módszer is létezik.

Hajbeültetés

A hajbeültetés Magyarországon is ismert és alkalmazott módszer már több mint egy évtizede. Egy műtéti beavatkozással a tarkón lévő, a DHT hormonnak ellenálló területről egy üreges tű segítségével hajszálanként/grafonként ültetnek át saját hajat a fejtetőre. Az eredmény tartós, de – bár a kopaszsághoz képest látványos javulást lehet elérni – alapvetően ritkás hajborítás alakul ki. Ennek oka az, hogy a költségek az átültetett hajszálak számával együtt emelkednek és a donorterület nagysága is behatárolja, hogy mennyi hajszálat lehet így kinyerni. Így az eredmény legtöbbször elég messze van a vágyott dús hajkoronától. Ezen felül ahány graft, annyiszor két tűszúrás – ki lehet számolni, hogy a szakszerű érzéstelenítés és a professzionális személyzet ellenére is ez egyáltalán nem egy kellemes beavatkozás és a gyógyulási szakasz is kritikus a hajhagymák megmaradása szempontjából.

Paróka

Már a szó láttán is a hideg futkos az ember hátán – és ez nem véletlen. Azok a parókák, vendéghajak, amikkel találkozhattunk az életben vagy a filmekben általában mind természetellenes, műanyag hatást keltenek, és ami legrosszabb: egy percig sem kétséges, hogy paróka. Nem csoda, hogy ez egy fiatalos, stílusos férfi számára egyáltalán nem alternatíva.

Hajdúsítás természetes emberi hajjal

Ez a megoldás a természetességet ötvözi a leginnovatívabb technológiával. Készítésekor 100% igazi, eredeti emberi hajat használnak fel, hiszen így lesz a fénye, esése és tapintása olyan, mint a sajátnak. A természetes hajat szálanként szövik bele egy speciális, rugalmas és jól szellőző hordozóanyagba. 

A kialakításnál arra is figyelnek, hogy élethű forgó is kerüljön a hajra, illetve, hogy elöl a homlok felett fokozatosan sűrűsödjön, természetes hatású hajvonalat létrehozva.

Az így elkészített haj számos színben, akár ősz hajszálakat is tartalmazva érkezik, olyan hosszúságban, hogy rendkívül változatos frizurákat tudunk belőle kialakítani, összevágva a saját hajjal.

A hajat erős és bőrbarát ragasztóval rögzítjük a fejbőrhöz – így az nem mozdulhat el vagy eshet le. Az aktív, fiatalos életstílushoz igazodva ezzel a hajjal minden olyan aktivitást a megszokott, hétköznapi módon lehet végezni, mint a saját haj esetén, beleértve az edzést, úszást, motorozást, síelést vagy snowboardozást – és persze az alvást is.

Szalonunkban több évtizedes tapasztalattal végezzük a hajdúsítást férfiaknak. Itt megismerheted a teljes folyamatot az ingyenes konzultációtól kezdve odáig, hogy a megálmodott frizurával kilépsz az ajtón, itt pedig még több részletet ismerhetsz meg.